Автори:  Гайструк Наталія Анатолівна, Гайченя Інна Олександрівна, Миронченко Каріна Олегівна, Павлікевич Анна Владиславівна, Ступін Владислав Петрович

Текст статті

  Останніми роками у світі спостерігається поширення феномена зростання кількості сюжетів усесвітніх катастоф, одним із таких сюжетів є пандемія COVID-19, що стала серйозним випробуванням для всього людства. Під час карантину ми почали життя в зовсім нових умовах. Відбуваються зміни як на рівні психіки окремої особистості, так й на макросоціальному рівні. Стрімко поширюючись планетою та загрожуючи здоров’ю і життю мільйонів людей коронавірус фактично підпорядкував життя на Землі новітнім безпрецедентним правилам. Глобальна пандемія, локдаун, соціальна і фізична ізоляція, самоізоляція, невизначеної тривалості карантин проникли у всі сфери життя і змінили спосіб життя людства абсолютно непередбачуваним чином. Спрямовані на стримування епідемії коронавірусу заходи фактично закрили у фізично обмеженому просторі та соціальній ізоляції мільйони людей у всьому світі.
  Розвиток інформаційно-комунікативних технологій також великою мірою зумовлює суспільні перетворення. Наш час можна назвати ще й «віком дистанційності»: дистанційного навчання, дистанційного спілкування, дистанційних розваг. Всі ці фактори, безперечно, негативно впливають на рівень психічного здоров’я суспільства всієї планети. Розроблення та запровадження методів діагностики тривожно-депресивних розладів, створення схем лікування даних порушень профілактує розвиток тяжких психічних станів, що потребують психіатричної допомоги.