5 травня : 5-й день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини. Оскільки руки є одним із основних факторів ризику розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів, гігієна рук дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.

Всесвітній день чистих рук проводиться щорічно з 2009 року. Ідея такої дати належить Генеральній Асамблеї ООН спільно з Дитячим фондом ЮНІСЕФ і Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Основна мета щорічного Всесвітнього дня чистих рук, який проходить під девізом «Чисті руки рятують життя» – привернути увагу людей до участі в зміні звичок, показати, як просте миття рук водою з милом допомагає ефективно боротися з численним інфекційними хворобами.

Звичка мити руки вважається банальною, але може врятувати тисячі житів щодня. Від респіраторних інфекцій до хвороб харчового походження, багато з цього можна уникнути, якщо кожен дотримувався правил миття рук. В середньому ви стикаєтеся з 300 поверхнями кожні 30 хвилин, що додає впливу на вас більше ніж 840 тис. мікробів. За даними опитувань, лише 20% людей миють руки перед приготуванням їжі та 39% перед їжею.

Сьогодні, у період поширення в світі коронавірусу, відзначення Всесвітнього дня гігієни рук набуває особливої актуальності та значущості. Вірус, що потрапив на шкіру рук, легко знешкодити за допомогою води й мила. Мило позбавить від вірусів, що знаходяться у ліпідній капсулі – лужне мильне середовище розчинить цю оболонку і знищить їх. Саме тому для дотримання гігієни недостатньо лише ополіскувати руки проточною водою. Пам'ятайте – ймовірність поширення бактерій на вологих руках у 1000 разів вища, ніж на сухих. Дивно, що тільки близько 20% людей витирають руки насухо після миття.

Якщо мило і вода недоступні, необхідно користуватися спиртовмісними антисептиками. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям. Однак, при першій же нагоді варто добре помити руки.

Медичні працівники: дякуємо вам за приклад і заохочення інших дотримуватися гігієни рук!

Памятайте: чистота рук - індикатор цивілізованості, усе в ваших руках! Будьте здорові!