У Вінницькому регіональному клінічному лікувально-діагностичному центрі серцево-судинної патології успішно лікують хвороби системи кровообігу. За останній рік таку допомогу отримали 32 пацієнти. Раніше хворих зі складними діагнозами направляли до Києва. Тепер якщо у пацієнта виявлено множинні ураження судин і стентування не дасть ефекту, проводиться шунтування коронарних артерій. Крім того, для вінничан уже доступні протезування і реконструктивні операції на серці.

Минулого тижня київські та вінницькі кардіохірурги разом прооперували серце 62-річного жителя Жмеринського району. Близько години серце пацієнта залишалося вимкненим — лікарі працювали в умовах штучного кровообігу. Пошкоджений аортальний клапан замінили на штучний механічний. 

Стеноз аортального клапана у пацієнта виявили під час планового безоплатного обстеження, який кожен вінничанин може пройти на ангіографі, придбаному за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Патологія підступна тим, що може протікати майже безсимптомно, але загрожує зупинкою серця при будь-якому фізичному навантаженні. Заміну клапана вінницькі лікарі виконали під керівництвом Андрія Руснака, завідувача відділення хірургічного лікування патології міокарда та трансплантації серця Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова.