Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року, з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health), Щорічно проводяться міжнародні акції та заходи спрямовані на поширення знань про ефективні методи зміцнення психічного здоров’я та попередження психічних захворювань.  Його темою в цьому році, оголошеною ВООЗ  - «Разом  за психічнє здоров’я у всьому світі»

За данними ВООЗ психічними розладими страждють близько 12% всього населення земної кулі - приблизно 450 мільйонів або кожна четверта людина у всьому світі страждає від психічних захворювань; в західних країнах кожна сьома людина страждає параноєю, шизофренією або схильна до депресій та алкоголізму. Сучасні українці стали дуже збудливими та депресивними – за останні 10 років кількість самогубств у країні збільшилась вдвічі. За прогнозами фахівців в 2020 році психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які переважатимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями.

Пандемія COVID-19 вплинула на психічне здоров'я мільйонів людей у всьому світі: відсутність соціальної взаємодії, поширила тривогу і страх, а також порушила роботу служб психічного здоров'я.

Глава ВООЗ підкреслив, що психічне здоров’я і раніше було проблемою, якою нехтували в усьому світі.

Так, у країнах із низьким і середнім рівнем доходу понад 75% населення з психічними і неврологічними проблемами або залежністю від вживання речовин взагалі не отримували ніякого лікування. За його словами, ситуація тільки погіршилася, оскільки багато психіатричних закладів закрилися, а на їхньому місці розгорнулися лікарні для хворих на коронавірус.

"Приблизно мільярд людей живе з психічними розладами, три мільйони щорічно помирають від вживання алкоголю, а кожні 40 секунд одна людина помирає від самогубства. Однак відносно небагато людей мають доступ до якісних послуг з охорони психічного здоров'я".

"До Всесвітнього дня психічного здоров'я цього року ВООЗ спільно з нашими партнерськими організаціями United for Global Mental Health і Всесвітньою федерацією психічного здоров'я закликає до масштабного збільшення інвестицій у психічне здоров'я". Про це заявив глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреісус.