В Україні вкрай низький рівень вакцинації від дифтерії та правця. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, вакциновані менше 70% дітей, а рівень охоплення щепленнями серед дорослих – ще нижчий.

При низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. За даними Федерального агентства міністерства охорони здоров’я США (CDC), вакцинація на 99% запобігає захворюванню.

ДИФТЕРІЯ: СИМПТОМИ ТА МОЖЛИВІ УСКЛАДНЕННЯ

 

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий.

Симптомами хвороби є:

  • біль у горлі;
  • підвищена температура;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору;
  • осиплість голосу;
  • ускладнене дихання та ковтання;
  • висока температура;
  • набряк слизової оболонки носоглотки;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Важливо своєчасно діагностувати хворобу. Адже за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Якщо ви помітили в себе або рідних такі ознаки, не легковажте і не списуйте все на звичайну застуду, а негайно зверніться до лікаря. Що раніше встановлений діагноз, то вищі шанси на одужання. 

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Небезпечність захворювання характеризується високою смертністю, в 50 випадках з 1000.

ПРАВЕЦЬ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ХВОРОБУ

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті дії токсину на нервову систему. Токсин виробляють бактерій Clostridium tetani після потрапляння в рану з грунту, де вони перебувають у вигляді спор (форма існування бактерій, що забезпечує їм високе виживання). Спори часто присутні у кишковому тракті тварин, звідки потрапляють в грунт.

Можна інфікуватися збудником правця в результаті рани або порізу, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. 

В рані бактерія збудник правця починає виробляти токсин, що діє на нервову систему. Інфекція може призвести до посмикування м’язів та виникнення сильних, дуже болючих судом м’язів тіла. Правець може призвести до смерті. 


НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ВАКЦИНАЦІЇ – ШЛЯХ ДО СПАЛАХУ

Виникнення спалаху кору в Україні стало можливе через низький рівень вакцинації населення від цієї інфекції. Наслідки відомі: з початку спалаху з літа 2017 року, на кір захворіли більше 110 тисяч людей, 39 осіб – померли. 

Наслідки можливого спалаху дифтерії можуть бути набагато серйознішими. У випадку з кором, за статистикою, серед тисячі хворих помирає одна людина, то від дифтерії – від 50 до 100 смертей на тисячу інфікованих. 

В Україні за період з 2011 по 2018 рік зафіксували 40 випадків захворювання на дифтерію та 124 – на правець. 

Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в 90-х роках ХХ сторіччя. Тоді через низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. 

Зараз рівень охоплення плановими щепленнями проти дифтерії, правцю та кашлюку дітей до 1 року становить менше 70%. Лише незначний відсоток дорослих мають ревакцинацію проти дифтерії та правця. Ревакцинацію необхідно дорослим проходити кожні 10 років. Згадайте, коли ви останнього разу мали ревакцинацію проти дифтерії та правця? 

Для того, щоб унеможливити виникнення спалаху та уникнути епідемії, в країні має існувати колективний імунітет. Це коли 95-98% населення вакциновані. У таких умовах хвороба просто не має де поширюватися. Але колективний імунітет “не працює” щодо правця і має незначний вплив щодо дифтерії. 

Щоб захистити себе МОЗ України закликає перевірити наявність проведеної вакцинації в дітей та ревакцинації у дорослих і, в разі потреби, якомога швидше отримати щеплення. Це можна зробити безоплатно і дітям, і дорослим. Для цього необхідно спочатку звернутися до свого сімейного лікаря. 

 

За даними CDC, 99% людей, які мають щеплення від дифтерії, не хворіють. Імунізація від всіх хвороб, за даними ВООЗ, запобігає 2-3 мільйонам смертей у світі щороку, а ще 1,5 мільйона людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться. 

В усіх областях України є безоплатна і якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця.

МОЖЛИВІ РЕАКЦІЇ НА ВАКЦИНУ

Вакцини, як й інші медичні засоби, можуть викликати реакції, але зазвичай вони є помірними: наприклад, підвищення температури тіла, больові відчуття або набряки у місці ін’єкції. Як правило, такі помірні реакції минають за кілька днів. 

Якщо температура тіла дитини зростає до 38°C і вище, батьки можуть дати їй парацетамол для її зниження. Якщо дитина має будь-які симптоми, які викликають занепокоєння, батькам варто звернутися за консультацією до педіатра або сімейного лікаря.

Серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко. Ризик серйозних ускладнень від захворювання, якому можна запобігти вакцинацією, є набагато вищим, ніж ризик виникнення серйозної реакції від щеплення.

ЯК І КОЛИ ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД ДИФТЕРІЇ?

Хворіють на дифтерію не щеплені або не ревакциновані люди. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). 

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років — АДП-М. 

Дорослі ж повинні ревакцинуватися (вакцинуватися повторно) кожні 10 років. Тобто якщо востаннє ви робили щеплення у 16, то першу ревакцинацію слід зробити в 26 років, другу – у 36 і так далі. 

Вакцинація вже за декілька років не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але захворювання у правильно щеплених буде перебігати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно проводити як вакцинацію, так і ревакцинацію. 

Якщо доросла людина або дитина старша 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

ЗАВДЯКИ ВАКЦИНАЦІЇ ДИФТЕРІЯ У СВІТІ ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ РІДКО

Дифтерія до ХХ сторіччя була основною причиною хвороби і смерті серед дітей і США та Великої Британії. Проте в цих країнах дифтерію побороли майже півстоліття тому. 

Ще у 1921 році в США під час спалаху хвороби померло майже 16 тисяч людей. Після впровадження обов’язкової вакцинації кількість випадків хвороби наблизився до нуля. У період між 2004 і 2017 роками державні відділи охорони здоров’я повідомили про 2 випадки дифтерії в США. 

Втім у багатьох країнах дифтерія ще може поширюватися у зв’язку з низьким рівнем охоплення. За даними ВООЗ за 2016 рік у світі було зафіксовано більше 7 тисяч випадків дифтерії.

ЛИШЕ ВАКЦИНАЦІЯ – НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ

Спалах кору таки змусив людей вакцинуватись й від інших хвороб, але до контролю над інфекціями ще дуже далеко! Тому вакцинуватися просто необхідно. Зробити щеплення від дифтерії можна безкоштовно для дорослих і дітей. Всі області забезпечені якісними вакцинами. Для того, щоб отримати вакцину, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Бережіть себе та будьте здорові!!!

https://cpmsd7.lic.org.ua/likari-tsentru-radyat/dyfteriya-nebezpechnisha-za-kir-chomu-neobhidno-vaktsynuvatysya-vid-dyfteriyi-ta-pravtsya/